עבור לתוכן העמוד
Menu

איראן היא המנצחת הזמנית במזרח התיכון

רציחתו של הנשיא לשעבר היא סימן לכך שאיראן ממשיכה בתוכנית ההתפשטות שלה

חיסולו של נשיא תימן המודח עלי עבדאללה צאלח מסמל ניצחון איראני על סעודיה במאבק על השליטה בתימן.
אולם,יתכן שמדובר בניצחון זמני, הרצח עלול לגרור את תימן להמשך מלחמת האזרחים ואסון הומניטרי גדול יותר ממה שהם חווים כיום, דבר אחד ברור – מדובר במערכה ארוכה.

הרצח האכזרי של נשיא תימן המודח, עלי עבדאללה צאלח, בידי המורדים החות'ים (שיעים) בתימן הוציא שחקן פוליטי חשוב מהמשחק בזירה התימנית ששיחק תפקיד מכריע במדינה בארבעת העשורים האחרונים.
תימן ,שהינה "החצר האחורית" של סעודיה, נתונה למאבקי דמים בגלל היריבות בין איראן לסעודיה על ההשפעה על מרכזי הכוח במדינה, סעודיה מנסה למנוע את התפשטות איראן במזרח התיכון ומי שמוביל את הקו הנוקשה נגד איראן ואף הקים את הקואליציה הצבאית למלחמה בתימן כדי לעזור לשלטון החוקי של הנשיא עבד רבו מנצור האדי, הינו יורש העצר ושר ההגנה הסעודי מוחמד בן סלמאן.

עלי עבדאללה צאלח הודח מתפקיד הנשיא בעקבות תופעת "האביב הערבי", ב-2014 הוא כרת ברית עם המורדים החות'ים אולם, באחרונה, כמה ימים לאחר שהחליט להתנתק מהם ולהפר את הברית עמם, נרצח על ידם בגלל שהיה מוכן לפיוס ולניהול דיאלוג עם סעודיה ועם איחוד האמירויות.
עלי עבדאללה צאלח נרצח בעת שנמלט מעיר הבירה צנעא. המורדים החות'ים ארבו לשיירה שלו, ירו בו מטווח קצר והתעללו בגופתו, הרצח שלו מזכיר את הרצח של שליט לוב מועמר קד'אפי.
עפ"י גורמים ערבים, הוא נרצח בהוראת שליטי איראן.

פרשנים ערבים טוענים כי איראן נושאת באחריות ישירה לחיסולו בגלל שבגד במורדים החות'ים שהינם בני בריתה.
הוא היה נתון למעקב הדוק של מנגנוני המודיעין של "משמרות המהפכה" האיראניים שגם העבירו מידע מדויק על תנועותיו למורדים החות'ים, דבר שאפשר להם לאתר אותו ולטמון לו את המארב שהביא למותו.

ההנהגה האיראנית איננה מהססת לחסל את כל מי שמתנגד לה. רק בחודש שעבר, ב-8 בנובמבר, חוסל בעיר האג שבהולנד ע"י סוכני המודיעין האיראני, ככל הנראה, הפעיל הפוליטי, אחמד מולא, שהקים את תנועת "המאבק הערבי לשחרור אחוואז" שתומכת בהקמת מדינה עצמאית במחוז חוזסטאן העשיר בנפט בדרום מערב איראן.

שיטת החיסולים הפוליטיים מקובלת ע"י שלטון האיטולות מאז שנת 1979, החל מרצח שאהפור בח'יתיאר, ראש הממשלה לשעבר ועוד עשרות פעילים ומתנגדים פוליטיים עד היום. את משימות החיסול מבצעים צוותים מיוחדים של "משמרות המהפכה" של איראן.

צאלח, בנו של הנשיא הנרצח עלי עבדאללה צאלח,קרא לעם התימני ותומכי אביו לנקום את מותו וביקש מאיחוד האמירויות לשחרר ממעצר בית את אחיו הגדול אחמד.
האח אחמד, שאמור לרשת את מקום אביו, קרא להילחם במורדים החות'ים הנקראים בשם "מליציית אנצאר אללה" והודיע כי יעמוד בראש המערכה לגירושם מתימן.
אין ספק שמדובר בניצחון של איראן במאבקה נגד ההשפעה הסעודית על תימן לפחות בטווח הזמן הקרוב, תימן הינה מדינה רבת תהפוכות וקשה להעריך את ההתפתחויות הפוליטיות והצבאיות בתוכה, אבל ברור שחיסולו של עלי עבדאללה צאלח מחזק את המורדים החות'ים ואת ההשפעה האיראנית.

חיסולו של עלי עבדאללה צאלח לא היה רק בגלל בגידתו במורדים החות'ים אלא בגלל שהוא התנגד לתוכניות איראן להשתלט על תימן.
הגנרל מוחמד עלי ג'עפרי, מפקד "משמרות המהפכה" האיראניים הודיע באחרונה בפומבי כי ארצו תומכת במורדים החות'ים בתימן.
העיתון האיראני "כיהאן", המזוהה עם המנהיג הרוחני העליון עלי ח'מינאי ,תומך באגרסיביות במורדים החות'ים ומעודד אתם לפעילות צבאית נגד סעודיה ונגד איחוד האמירויות.

העורך הראשי של העיתון הינו חוסיין שריעת-מדארי סגן המדריך הרוחני העליון ח'מינאי ששירת במנגנון המודיעין של "משמרות המהפכה".
הוא שפרסם דברי עידוד למורדים החות'ים על ששיגרו בחודש שעבר טיל בליסטי לעבר סעודיה ובשבוע שעבר טיל לעבר מתקן גרעיני באבו דאבי.
בעקבות הרצח של עלי עבדאללה צאלח שהשתייך לשבט החשוב ביותר בתימן, צפוי כי יתגברו המאבקים הפנימיים בתימן, רציחתו עלולה לדרדר את המצב הביטחוני עד למלחמת אזרחים ולאסון הומניטרי במדינה.

קשה להעריך מה יהיה, אך ברור שתומכיו של עלי עבדאללה צאלח ירצו לנקום את מותו וגם סעודיה איננה מתכוונת לשבת בחיבוק ידים נוכח ההתפתחויות האחרונות.
פרשנים במפרץ מעריכים כי כל הכוחות בתימן יתאחדו נגד המורדים החות'ים בעקבות רצח עלי עבדאללה צאלח וישתפו פעולה גם עם הקואליציה הצבאית בראשות סעודיה נגד המורדים החות'ים שמעוזיהם העיקריים בצפון תימן.

האיראנים ניצחו בסיבוב הזה אבל המשחק עדיין לא הסתיים, מדובר במערכה ארוכה.