עבור לתוכן העמוד
Menu

האם מחמוד עבאס מרכך יחסו כלפי רצועת עזה?

מחמוד עבאס החליט למתן בינתיים את הסנקציות נגד רצועת עזה בגלל שורה של סיבות.

ראש הממשלה הפלסטיני ראמי חמדאללה הודיע השבוע על החלטתו של מחמוד עבאס לאפשר לכמה אלפי פקידים במשרדי הבריאות והחינוך ברצועת עזה לשוב לעבודתם, לאחר שכפה עליהם לצאת לפנסיה מוקדמת בחודש שעבר.

גורמים בכירים בפת"ח הסבירו כי החלטתו של עבאס קשורות להמלצות ועדה מיוחדת, שהקימה הוועדה המרכזית של תנועת פת"ח כדי לבדוק את השפעת הפגיעה של הסנקציות נגד הנהגת חמאס בחיי התושבים ברצועה.

הגורמים הסבירו כי מגזרי הבריאות והחינוך הם שני מגזרים חיוניים וכי יו"ר הרש"פ סבור שעלול להיגרם נזק בלתי הפיך לתושבים ברצועה, ולכן החליט לחזור בו מהחלטתו וכי הוועדה ממשיכה לבחון את המצב.

מחמוד עבאס גם הפסיק בימים האחרונים את האיומים הפומביים באמצעי התקשורת בדבר החרפת הסנקציות ברצועת עזה.

אולם , בשטחים לא קונים את ההסברים הללו, נראה כי מחמוד עבאס החליט למתן בינתיים את הסנקציות נגד רצועת עזה בגלל שורה של סיבות:

  1. ההחלטה התקבלה ערב יציאתו לטורקיה על פי הזמנת הנשיא ארדואן כדי לנסות ולהגיע לפיוס עם תנועת חמאס. לכן מחמוד עבאס ניסה לעשות "מחוה של רצון טוב" גם לקראת חג הקורבן (עיד אלאדחא) הממשמש ובא.
  2. ההחלטה התקבלה ערב הגעת של המשלחת האמריקנית בראשות ג'ארד קושנר לביקור ברמאללה וביקורו של מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש בשטחים.

    מחמוד עבאס היה נתון בשבועות האחרונים ללחצים כבדים של ממשל טראמפ והאיחוד האירופי להפסיק את הסנקציות נגד רצועת עזה.

    הקהילה הבינלאומית מתנגדת לסנקציות אלה, אשר מחריפות את המצב ההומניטארי הקשה בלאו הכי ברצועה. הקהילה הבינלאומית רוצה ליצור אווירה חיובית בקרב תושבי השטחים לקראת האפשרות של חידוש המשא ומתן המדיני עד סוף השנה.

  3. לחצים כבדים שהפעילו נשיא מצרים א-סיסי ומלך ירדן עבדאללה על מחמוד עבאס. הם חוששים שהסנקציות נגד רצועת עזה יביאו לפיצוץ ברצועה שבה חיים 2 מיליון פלסטינים, דבר שישליך בעיקר על מצב הביטחון במצרים שרצועת עזה נחשבת ל"חצר האחורית" שלה ועלול ליצור גל של מהומות בירדן ובמצרים.
  4. חשש לפגיעה במעמדה של תנועת פת"ח ברצועת עזה. הנהגת פת"ח ברצועה בראשות אחמד חילס, נאמנו של מחמוד עבאס, איימה בהתפטרות והתריעה כי הסנקציות יוצרות התמרמרות רבה בקרב תושבי הרצועה נגד תנועת פת"ח וכי פעילים רבים שוקלים לערוק למחנהו של מוחמד דחלאן ולהפגין בגלוי נגד מחמוד עבאס.

מוקדם לומר כי מחמוד עבאס שינה את ההחלטה האסטרטגית שקיבל בדבר נקיטת סנקציות ברצועה כדי לנסות וליצור מרי או אינתיפאדה עממית של האוכלוסיה נגד שלטון חמאס.

העיתונות הטורקית דיווחה כי בפגישה שקיים יו"ר הרש"פ בתחילת השבוע באנקרה עם ראשי איחוד ארגוני הסיוע הטורקים הוא ביקש לעצור את העברת הכספים לרצועת עזה.

מוחמד אויאר, ראש האיחוד התנגד לבקשתו של מחמוד עבאס ואמר כי מדובר בבקשה בלתי הגיונית שכן ארגוני הסיוע בטורקיה פועלים בהתאם למדיניות הממשלה במגמה להקל את המצב ההומניטארי הקשה ברצועה.

לכן, לא נמנע כי ההחלטה של מחמוד עבאס לאפשר את חזרתם לעבודה מלאה של אלפי פקידים ברצועת עזה נועדה לצרכי תמרון פוליטיים בלבד ואיננה סנונית ראשונה המעידה על מגמה להפסיק לחלוטין את הסנקציות נגד הרצועה.

ייתכן כי מחמוד עבאס מנסה להכיל את הלחצים הכבדים פנימיים והחיצוניים שהופעלו והוא מתמרן פוליטית בהמתנה לסיום חג הקורבן  וכדי לראות האם משימת התיווך של הנשיא ארדואן מול חמאס תישא פרי. רק אז יחליט האם להמשיך בסנקציות נגד הרצועה.

על פי גורמים בתנועת פת"ח, מחמוד עבאס החליט על המהלך של הסנקציות נגד רצועת עזה  בהמלצת מקורבו הגנרל מאג'ד פרג', ראש המודיעין הכללי הפלסטיני בניסיון להתסיס את אוכלוסיית הרצועה נגד ממשל חמאס.

הגנרל פרג' טען כי למרות הביקורת הקשה של התושבים על הסנקציות של מחמוד עבאס, הם יאשימו בסופו של דבר את הנהגת חמאס במצבם הקשה ויפעלו נגדה. סימנים ראשונים להנחת העבודה הזו היו לפני כשבוע, כאשר כמה עשרות תושבים הפגינו מול ביתו של מנהיג חמאס אסמעיל הניה במחנה הפליטים א-שאטי במחאה על משבר החשמל.

מחמוד עבאס ממתין גם עד לאחר חג הקורבן כדי לראות אם מצרים אכן מממשת את ההבנות עם תנועת חמאס ומוחמד דחלאן. עפ"י ההבנות האלה היא אמורה לפתוח באופן קבוע את מעבר רפיח לתנועת אנשים וסחורות כדי להקל את המצור על רצועת עזה.

נראה כי מחמוד עבאס עשה הפוגה זמנית בצעדיו נגד רצועת עזה והוא ממתין להתפתחויות כדי להחליט על המשך הסנקציות, השעייתן או הפסקתן לחלוטין, הכול בהתאם לאינטרסים הפוליטיים שלו.

בסופו של דבר מה שמכתיב את מדיניותו הינו המשך הישרדותו הפוליטית ושמירה על הסטטוס קוו ברש"פ.