עבור לתוכן העמוד
Menu

חאמס מאתגרת את מחמוד עבאס

חמאס הגישה הצעה כיצד להתמודד עם הסנקציות הקשות שנוקט מחמוד עבאס נגד רצועת עזה והנהגת חמאס ולשפר את המצב ההומניטארי. בין ההצעות, יצירת ואקום מדיני ובטחוני.

סוכנות הידיעות הטורקית פרסמה ב-10 באוגוסט ידיעה ממקורות מהימנים בחמאס כי הזרוע הצבאית של התנועה, "עז א-דין אל-קסאם", הגישה הצעה להנהגה המדינית כיצד להתמודד עם הסנקציות הקשות שנוקט יו"ר הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס נגד רצועת עזה והנהגת חמאס וגם להקל את המצב ההומניטארי בעזה.

הסנקציות האלה כוללות קיצוץ במשכורות עשרות אלפי פקידים ברצועה, הוצאה כפויה לפנסיה מוקדמת של אלפי פקידים אחרים, אי אספקת תרופות, איסור על יציאת חולים קשים לטיפול בחו"ל ועוד כהנה וכהנה. עפ"י גורמים בחמאס, הצעת הזרוע הצבאית באה נוכח המגמה של מחמוד עבאס להחריף עוד יותר את הסנקציות נגד הרצועה בשבועות הקרובים. בתחילה הכחיש צלאח ברדוויל, חבר הלשכה המדינית של חמאס, כי קיימת הצעה כזו אך לאחר פרסום דבריו שבו ואישרו מקורות בזרוע הצבאית כי אכן הוגשה ההצעה. הצעת הזרוע הצבאית כוללת ארבעה סעיפים:

א.תנועת חמאס תוותר על ניהול רצועת עזה ותיצור "ואקום מדיני ובטחוני".

ב.המשטרה האזרחית והמוסדות המקומיים ינהלו את ענייני הרצועה.

ג.הזרוע  הצבאית תהייה אחראית על מצב הביטחון בשטח.

ד.משרד הפנים של חמאס יהיה אחראי על העניינים האזרחיים בלבד ולא על נושאי ביטחון הפנים.

משבר פנימי בחמאס

סוכנות הידיעות הפלסטינית "אמד" פרסמה ב-12 באוגוסט כי פרץ משבר פנימי בין יחיא סינוואר לבין הלשכה המדינית בחמאס על רקע ההבנות שהשיג סינוואר בקהיר עם מוחמד דחלאן.

המתנגדים בלשכה המדינית חוששים שההבנות האלה יפגעו ביחסים בין חמאס לקטאר וטורקיה על חשבון ההתקרבות למצרים ומדינת האמירויות הערביות המאוחדת. אולם, עפ"י הדיווח, יחיא סינוואר נהנה מתמיכה מלאה של הזרוע הצבאית של חמאס ושל מחמוד א-זהאר חבר הלשכה המדינית.

לדברי מקורות בחמאס, יחיא סינוואר הוא שהדליף לסוכנות הידיעות הטורקית ולערוץ הטלוויזיה "אל-מיאדין" המקורב לחזבאללה את הצעת הזרוע הצבאית  ליצירת "וואקום מדיני וצבאי", בתיאום עם מוחמד דחלאן, כדי לאותת למתנגדיו  כי הוא דבק בתוכניותיו ולא  יאפשר לאף גורם לשבשן.

לאן חותר יחיא סינוואר?

להערכת גורמים בכירים ברשות הפלסטינית, יחיא סינוואר המנהיג החדש של רצועת עזה מנסה באמצעות ההצעה הזו לעורר את ישראל ואת מדינות ערב המתונות להפעיל לחץ על מחמוד עבאס כדי שיפסיק את הסנקציות נגד רצועת עזה. אם תאמץ ההנהגה המדינית של חמאס את ההצעה, פירוש הדבר הוא כי ברצועה יהיה שלטון צבאי של הזרוע הצבאית אשר עלולה להסלים את המצב לאורך הגבול עם ישראל, במיוחד נוכח בניית מכשול הענק שאותו מקימה ישראל נגד המנהרות מסביב לרצועה, ולצאת לסבב לחימה נוסף נגד ישראל.

גם מדינות ערב המתונות חוששות מעימות צבאי בין ישראל לחמאס אשר אמור להיות קשה עם נפגעים רבים, דבר שעלול לערער את יציבות המשטרים הערביים. עיתוי ההצעה של הזרוע הצבאית קשור לכוונתו של מחמוד עבאס לכנס בחודש הבא ברמאללה את המל"פ כדי לבחור ועד פועל חדש ולבסס את שליטתו בו.

המל"פ נחשב לפרלמנט של כל העם הפלסטיני בשטחים ובפזורה, מייד לאחר מכן מתכנן מחמוד עבאס לפזר את המועצה המחוקקת (הפרלמנט-עפ"י הסכמי אוסלו)  ובכך לשלול את הלגיטימציה של תנועת חמאס שיש לה סיעה בפרלמנט ואת  הלגיטימציה של מוחמד דחלאן שיש לו בפרלמנט 15 חברים מטעם פת"ח התומכים בו.

ההצעה של הזרוע הצבאית מהווה מכה הסברתית למחמוד עבאס אשר בונה על כך שתנועת חמאס לא תוותר על שלטונה ברצועת עזה ומנסה להצדיק את הסנקציות שהוא נוקט נגד הרצועה בסירובה של חמאס לפרק את הועדה שהקימה לניהול ענייני הרצועה. עצם העובדה שהזרוע הצבאית הגישה הצעה כזו להנהגה המדינית מעידה על כך שהיא מהווה חלק חשוב במערכת קבלת ההחלטות בתנועת חמאס, מודעת למצוקתה ומנסה לעזור לה.

יש להזכיר כי יחיא סינוואר, המנהיג החדש של רצועת עזה, מחזיק בשני כובעים. האחד, המנהיג האזרחי של הרצועה והשני, מפקד הזרוע הצבאית של חמאס. המצב ההומניטארי ברצועת עזה הולך ומחריף, מחמוד עבאס מנסה באמצעות הסנקציות שהטיל להחריף אותו עוד יותר כדי לעודד את תושבי הרצועה למרוד נגד שלטון חמאס ולהפילה. בינתיים, הוא לא נחל שום הצלחה והצליח לעורר זעם גדול של תושבי הרצועה כלפיו.

לא ברור אם מדובר בספין או בהצעה רצינית של הזרוע הצבאית שההנהגה המדינית של חמאס צפויה לאמץ בקרוב, אולם, היא מעידה על כך שגם תנועת חמאס בלחץ מתוכניותיו של מחמוד עבאס בכל הקשור לכינוס המל"פ ופיזור המועצה המחוקקת.

לכן, להערכת גורמים בחמאס, לא מן הנמנע שתנועת חמאס ומוחמד דחלאן ייזמו את כינוס המועצה המחוקקת בעזה כדי לקבל החלטת נגד הלגיטימיות של מחמוד עבאס כדי להקדימו לפני כינוס המל"פ וההודעה על פיזור המועצה המחוקקת. מחמוד עבאס, שעפ"י מקורביו כבר התייאש מהאפשרות שממשל טראפ יביא לפריצת דרך מדינית בערוץ הישראלי-פלסטיני, החליט להתמקד בזירה הפנים פלסטינית והוא נחוש לנסות ולכופף את תנועת חמאס אשר שולטת ברצועה כבר 10 שנים.

עבאס מחפש הישגים שיביאו לו פופולאריות לאחר השחיקה הגדולה במעמדו בקרב הציבור הפלסטיני, הוא מנסה להביא בכוח לסיום הפיצול בין הגדה לרצועה אך תנועת חמאס נחושה להילחם בו. גורמים בחמאס אומרים כי הנהגת חמאס מחזיקה כעת את ההצעה של הזרוע הצבאית כחרב המאיימת על ראשו של מחמוד עבאס ואם הוא ימשיך בסנקציות נגד הרצועה היא עלולה לרדת על צווארו ולהביא אותו לסיום הקריירה הפוליטית שלו בכישלון צורם.