עבור לתוכן העמוד
Menu

מותו של אבו בכר אל-בגדאדי

לאחר חודש של שמועות אישר דאע"ש כי אבו בכר אל-בגדאדי מת. ההודעה לא פירטה את הנסיבות אך נמסר בה כי בקרוב יודיעו על יורשו ושעל "הלוחמים" לגלות נחישות במעוזיהם. כעת נותר לתהות מה הלאה מבחינת הארגון הרצחני וחזון "המדינה האסלאמית" שלו.

יוני בן מנחם:

לאחר חודש של שמועות אישר ארגון דאע"ש בהודעה קצרה שפרסם ב-11 ביולי בעיראק כי מנהיגו אבו בכר אל-בגדאדי נהרג. ההודעה לא פירטה את נסיבות מותו אך נמסר בה כי בקרוב תימסר הודעה על יורשו החדש ולוחמי הארגון התבקשו לגלות נחישות במעוזיהם.

גל השמועות החל מהודעה של רוסיה אשר מסרה לפני כמה שבועות כי עפ"י המידע שבידיה, אבו בכר אל-בגדאדי נהרג באחת מהפצצות חיל האוויר שלה על מעוזי הארגון בסוריה.

ארגון דאע"ש שמר על שתיקה ארוכה ולא התייחס להודעה הזו, לפני כשבוע הוא הוציא להורג את אחד ממקורביו של אבו בכר אל-בגדאדי המכונה "אבו קותאדה" לאחר שהוא החל לבכות בתפילת יום השישי במסגד ורמז כי אבו בכר אל-בגדאדי אכן נהרג. אח"כ הפיץ דאע"ש הורה לכל פעיליו שלא לדבר ולא לעסוק בנושא גורלו של אבו בכר אל-בגדאדי.

ההודאה של הארגון בהודעה רשמית כי מנהיגו נהרג נתפסת בעולם הערבי כאמינה, למרות שהיא באה דווקא לאחר שארגון דאע"ש נחל תבוסה ולמעשה גורש מהעיר מוסול.

נראה כי הנהגת הארגון החדשה מנסה בעצם פרסום ההודעה לשדר לפעיליה מסר של הרגעה ויציבות לאמור כי פעילות הארגון נמשכת כרגיל וכי אבו בכר אל-בגדאדי היה רק מנהיג שיש לו מחליפים, אך רעיון הדאע"שיות חי וקיים. למרות התבוסה שלו במוסול הייתה לארגון דאע"ש הצלחה גדולה בצפון סיני בסוף השבוע שעבר כאשר כ 100 מלוחמיו הצליחו להפתיע את גדוד הכוחות המיוחדים מס' 103 של צבא מצרים באזור אלברת' דרומית לרפיח ולהרוג במתקפה  מתוכננת היטב 12 חיילים ולפצוע עוד 14 חיילים נוספים.

סילוקו של דאע"ש מהעיר מוסול איננו אומר כי הארגון סולק מעיראק, צבא עיראק אומנם הצליח בשנתיים האחרונות לכבוש מידי דאע"ש 3 ערים ראשיות בעיראק ומספר גדול של עירות וכפרים אך לארגון יש עדיין נוכחות גדולה בעיראק שמאפשרת לו לבצע התקפות ופיגועי טרור.

ניתן להעריך בסבירות גבוהה כי בגלל היכולות המבצעיות של ארגון דאע"ש בעיראק הוא יגביר את הפעילות בה כדי להוכיח כי מותו של אבו בכר אל-בגדאדי הוא אירוע חולף ואיננו מהווה מכה קשה לארגון. ארגון דאע"ש שולט באזור תלעפר בין מוסול לגבול עם סוריה, באזור אלחוויג'ה בצפון עיראק ובאזורים לאורך נהר הפרת במחוז אנבאר במערב עיראק הקרובים לגבול עם סוריה.

בסוריה מנהל ארגון דאע"ש קרבות קשים בכמה אזורים כשתשומת הלב התקשורתית מופנית לעיר א-רקה הנחשבת לעיר הבירה של "המדינה האסלאמית". הקרב על א-רקה אמור להיות קשה לא פחות מהקרב על מוסול בעיראק, ארגון דאעש מתמודד מול הצבא הסורי, מול חיל האוויר הרוסי ומול כוחות הקואליציה הבינלאומית בראשות ארצות הברית, הוא כבר השלים עקרונית עם נפילתה הצפויה של א-רקה והכין את העיר דיר א-זור כבסיס היערכות חלופי.

דאע"ש גם מסכן את ירדן וישראל, מעבר לאיום על ישראל מצפון סיני, יש לארגון חטיבה המצויידת בטנקים ותותחים בדרום סוריה, באזור נהר הירמוכ, במשולש הגבולות סוריה-ירדן ישראל הנקראת "צבא ח'אלד בן אלווליד".

סביר להניח כי צמרת ארגון דאע"ש  עוסקת מאז מותו של אבו בכר אל-בגדאדי בקרב הירושה למנוי היורש החדש, אין לנו מידע על כך אך מדובר בתופעה טבעית בכל ארגון טרור,בשבועות האחרונים גם לא דלף שום מידע מתוך הארגון על יורשים פוטנציאלים לאבו בכר אל-בגדאדי והארגון הצליח לשמור על מידור הדוק.

אם אכן אבו בכר אל-בגדאדי נהרג לפני כחודש בהפצצה של צבא סוריה, ניתן לשפוט מהפיגועים שהוא ביצע במהלך חודש רמאדאן כי הארגון המשיך בפעילותו החבלנית הרגילה מבלי שמות מנהיגו ישפיע עליה. במהלך חודש רמאדאן הוא עשה פיגוע גדול באוטובוס של הנוצרים הקופטים דרומית לקהיר,פיגועים בלונדון ובמנילה, פיגוע ראשון גדול בבנין הפרלמנט ובמוזילאום של ח'ומייני בטהרן ועוד 4 פיגועי התאבדות בעיראק.

אבו בכר אל-בגדאדי יהפוך בעיני פעילי דאע"ש לשהיד ולסמל וייתן להם רק מוטיבציה נוספת לבצע התקפות טרור כדי לנקום את מותו, במיוחד נגד רוסיה אשר טוענת כי הוא נהרג מהפצצת מטוסיה. מותו של אבו בכר אל-בגדאדי איננו מסמל את מות הארגון או מות האידיאולוגיה שלו, אל-בגדאדי יוחלף במנהיג אחר והארגון ימשיך באותן המטרות להקמת ח'ליפות אסלאמית בכל מקום אפשרי בעולם, מותו של אל-בגדאדי הינו מכה יוקרתית לארגון אך הוא יצמיח מנהיג אחר וינסה לשקם את יוקרתו באמצעות כיבוש שטחים נוספים במדינות ערב ובמתקפות טרור ברחבי העולם.

פנחס עינברי:

עד כה הידיעות על מותו של הטרוריסט מספר אחד, החליף של המדינה האיסלאמית, אבו בכר אל-בגדאדי, התבררו כמי שהקדימו את זמנן, אבל יכול להיות כי הפעם הן נכונות. בכל זאת, יש להמתין ולראות עד כמה משאלת לב היא אכן מציאות מוצקה.

אבל, בכל מקרה, מותו של המנהיג איננה מותה של המדינה האיסלאמית, והיא תמשיך ותחולל טרור מזוויע למרבה הצער.

ראשית, יש לברר את משמעות המונח "מדינה איסלאמית." במערב יש טעות רווחת באשר לפירוש המונח, ומכאן ההנחה שעם חיסול "המדינה" של דאעש, גם דאעש תעבור מן העולם.

ובכן, המונח "דוולה" במובנו האיסלאמי איננו "מדינה" במובן המודרני. אולי אפילו להפך. "דוולה" או "תדאוול" פירושו "מעבר", "השתנות" – ההפך מן המונח של "state" במובן המערבי. "state" מבטא קביעות, היות דבר סטטי, אבל לא זה המובן המקורי של המונח בהיסטוריה של האיסלאם. יישויות מדיניות בימי הביניים נקראו "דוולה" מכיוון שעברו ממקום למקום. וזה היה כוונת דאעש כאשר בחרה את השם. מוסול איננה מטרה, אלא תחנה. הם עברו למוסול ורקה אחרי שהיו באפגניסטן, משם יילכו ללוב, לסיני לאפריקה או יבלעו בסמטאות בגדאד, רבת עמון, לונדון או פריס, חלילה.

לדאעש ולצבאות שלחמו בה יש שתי שיטות לחימה שונות. הצבא העיראקי לוחם לחימה חזיתית, בעוד דאעש היא תנועת טרור. ההפסד במוסול—אם באמת דאעש נעקרה ממוסול, או התחפרה, או נסוגה למדבר, לא שינה דבר בטיב הלחימה של דאעש – הטרור.

המדינה האיסלאמית היא תופעה דתית תרבותית שצברה ניסיון ויכולות צבאיות, וכמו שמעיד השם – היא תחליף מקומות ובסיסים, ותמשיך בטרור.