עבור לתוכן העמוד
Menu

בדרך למדינת חמאסטאן?

חמאס מכחישה כי היא פועלת להקמת ישות מדינית עצמאית, אך מי שעיניו בראשו מזהה את "תורת השלבים" להקמת אמירות אסלאמית בעזה שתשמש "קרש קפיצה" להשתלטות על הגדה.

יחיא סינוואר, המנהיג החדש של רצועת עזה מטעם תנועת חמאס, עשה השבוע מהלך חשוב מבחינתו, כהשלים את הקמתה של הוועדה החדשה לניהול רצועת עזה. המהלך הזה מהווה הפגנת כוח המצביעה על כך שהוא השליט הבלתי מעורער של הרצועה. הוא החליף את אנשיו של אסמעיל הניה, שניהלו את הוועדה הישנה לענייני הרצועה וצירף להרכב החדש גם איש ביטחון בכיר של חמאס שייענה על הצרכים הביטחוניים של ניהול הרצועה.

סינוואר דחה על הסף את כל הפניות של הפלגים הפלסטינים החברים באש"פ שניסו להניא אותו מהקמת הוועדה החדשה. באמצעות הצעד הזה ניטרל יחיא סינוואר, למעשה, את ממשלת ההסכמה הלאומית בראשותו של ראמי חמדאללה מכל טיפול בענייני הרצועה והקים "ממשלת צללים" שתנהל את הרצועה עפ"י דרכו. מבחינת חמאס מדובר בעוד צעד לקראת עצמאותה המלאה של רצועת עזה.

ממשלתו של חמדאללה הפכה ל"פרה חולבת" ממנה אפשר לדרוש כספים ותקציבים עבור תושבי הרצועה מבלי שיהיו לה באופן מעשי השפעה ופיקוח על המתרחש. המהלך הזה של יחיא סינואר, שזכה לגיבוי ההנהגה המדינית והצבאית של התנועה, העמיק את הפיצול בין הרצועה ובין הגדה והוא מתפרש ברשות הפלסטינית כהכנה להיפרדות של הרצועה באופן מעשי מהגדה המערבית לקראת הקמת אמירות אסלאמית עצמאית ברצועה.

החלום הזה, של הקמת ישות מדינית אסלאמית עצמאית, הוא חלק מהאידיאולוגיה של תנועת האם, תנועת "האחים המוסלמים", להקמת ח'ליפות אסלאמית. בדיוק כמו ארגוני דאע"ש ואל-קאעידה, שנולדו מרחמה של תנועת "האחים המוסלמים".

החשש הגדול ביותר של הרשות הפלסטינית הוא הקמת מדינה פלסטינית עצמאית נפרדת ברצועת עזה. מחמוד עבאס מעדיף אומנם להשליך את כל הבעיות הקשות של רצועת עזה על הנהגת החמאס, כדי להבאיש את ריחה ברחוב העזתי, אך הוא מבין היטב כי מהלך כזה ייתן לישראל לגיטימציה לספח את שטחי C בגדה ולהקים אוטונומיה בשאר חלקיה, בטענה שרצועת עזה היא מדינת "פלסטין" האמיתית.

לכך יש להוסיף גם את הרעיונות שהועלו באחרונה בישראל לספח לרצועה שטחים מחצי האי סיני, כדי להקים שם את המדינה הפלסטינית העתידית. אחמד מג'דלאני, חבר הועד הפועל של אש"פ, הזהיר ב-20 במרץ כי הקמת ועדה מיוחדת ע"י חמאס לניהול הרצועה היא מסר למדינות האזור כי רצועת עזה הינה מדינה נפרדת.

רעיון הקמת המדינה פלסטינית ברצועת עזה איננו חדש, גורמים בכירים בפת"ח אומרים כי נשיא המדינה לשעבר, שמעון פרס ז"ל, הציע אותו בעבר ליאסר ערפאת אך נדחה. לדבריהם, תוכנית ההתנתקות של אריאל שרון ז"ל מרצועת עזה נועדה להניח את התשתית למדינה פלסטינית שתקום בה, במקום בגדה המערבית. מהלך ההשתלטות בכוח של תנועת חמאס על הרצועה ב-2007 וגירוש הרשות הפלסטינית ממנה היה צעד נוסף לקראת הקמתה של  מדינת "חמאסטן".

הסכמי אוסלו קובעים במפורש כי הגדה והרצועה הינן יחידה גיאוגרפית אחת, שיחבר ביניהם "המעבר הבטוח". אולם ההסכמים האלה רוקנו מזמן מתוקף והמציאות בשטח היא זו שמכתיבה את המתרחש. הקמת ישות מדינית אסלאמית קיצונית ברצועת עזה משרתת היטב את הטענה הישראלית כי הפלסטינים אינם בשלים למדינה ולריבונות וכל מטרתם היא להפוך כל שטח שממנה נסוגה ישראל לבסיס טרור גדול נגדה כפי שעשו ברצועת עזה.

גורמים באש"פ טוענים כי הקמת הוועדה החדשה לניהול ענייני הרצועה היא השלמה ל"ועידת איסטנבול" שארגנה תנועת חמאס בתחילת החודש לכל נציגי הפליטים הפלסטינים החיים בחו"ל שמטרתה לנגח את אש"פ, לפרקו ולהרכיבו מחדש.

לדבריהם, הוועדה החדשה פוגעת בלגיטימיות של אש"פ שהוא הנציג היחידי והבלעדי של העם הפלסטיני המוכר גם ע"י ישראל. נראה כי יחיא סינוואר מריח היטב את חולשתו של יו"ר הרשות הפלסטינית ברחוב הפלסטיני והוא ממהר לקבוע עובדות חדשות בשטח. סינוואר שעומד גם בראש הזרוע הצבאית מעוניין למצב את עצמו גם מבחינה מדינית כמנהיג המוביל את הרצועה לדרך חדשה.

באופן רשמי תנועת חמאס מכחישה כי היא פועלת להקמת ישות מדינית וצבאית עצמאית בשטח. אך כל מי שעיניו בראשו יכול לזהות את "תורת השלבים" של חמאס, הקמת אמירות אסלאמית עצמאית ברצועת עזה שתשמש "קרש קפיצה" להשתלטות על הגדה ומשם הדרך למלחמה בישראל תהייה הרבה יותר נוחה.