עבור לתוכן העמוד
Menu

מצרים נגד העברת השגרירות לירושלים

א-סיסי הזהיר מפני העברת שגרירות ארה"ב לי-ם ואמר שהוא לא רוצה שהעניינים "יסתבכו" בכל הנוגע לשלום במזה"ת. בנוסף, ברשות מאיימים להמשיך לפעול נגד ישראל באו"ם.

מצרים הפרה בסוף השבוע את שתיקתה בנושא כוונת ממשל טראמפ להעביר את השגרירות האמריקנית מתל אביב לירושלים. הנשיא המצרי עבד אפתאח א-סיסי אמר ב-27 בינואר, במסגרת דיון בוועידת הנוער המצרי באסואן,  כי העברת השגרירות האמריקנית לירושלים "תסבך את העניינים". הנשיא המצרי הסביר כי השגת שלום עבור הפלסטינים היא נקודה מכריעה באזור וכי מצרים הייתה ערה לנושא העברת השגרירות עוד מהשלב המוקדם.

"איננו רוצים שהעניינים יסתבכו בנושא השלום במזרח התיכון…אנו רוצים להעביר את המסר הזה לכל העולם ולאחראים בישראל ובארה"ב, חשוב מאוד לאפשר הזדמנות לפתרון הבעיה הזאת ללא סיבוכים" הוא הדגיש. הנשיא המצרי רמז גם כי הוא פועל בנושא, מבלי לפרט: "לא אגיב מעבר לכך בנושא השגרירות, אך אנו משקיעים מאמצים כדי שהעניין לא יסתבך בתקופה הקרובה ואני מקווה שנצליח בכך".

מצרים שברה את שתיקתה, ככל הנראה, בעקבות ביקורת קשה ברחוב הפלסטיני עליה ורמזים כי היא תומכת במהלך הזה בניגוד לירדן, אשר התייצבה בגלוי לצידו של יו"ר הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס במאבקו למנוע את העברת השגרירות לירושלים.

אולם נראה כי הנשיא א-סיסי מעדיף לטפל בנושא העברת השגרירות לירושלים בצורה דיסקטית ובערוצים שקטים מול הממשל האמריקני החדש. עיתון "אל-אהראם" הנחשב לשופר הרשמי של השלטון האשים במאמר המערכת שלו ב-26 בינואר גורמים ערבים שדוחפים את מצרים לעימות עם ארה"ב דווקא בזמן שהיחסים בינה לבין מצרים מתפתחים באופן ניכר ועל סף שלב חדש בשת"פ בתחום המלחמה בטרור.

עמדתה של מצרים בנושא חשובה מאוד, לאור היותה המדינה הערבית הגדולה באזור, לה הסכם שלום עם ישראל ולאור היחסים הטובים שנוצרו בין הנשיא החדש דונלד טראמפ, לבין הנשיא המצרי, עבד אלפתאח א-סיסי. הנשיא א-סיסי היה המנהיג הערבי הראשון שהנשיא טראמפ התקשר אליו לאחר שנכנס לבית הלבן כדי להזמינו לפגישה בוושינגטון. הנשיא טראמפ רואה במצרים ובירדן את הציר העיקרי בעולם הערבי שעליו ניתן לסמוך במלחמה נגד דאע"ש. על-פי גורמים פלסטינים, בימים האחרונים התגברו המסרים הערבים לממשל טראמפ, כי גוברת האפשרות שפעולות המחאה בשטחים ובירדן יהפכו למעשי אלימות, נוכח מצב היאוש הפוליטי והמצב הכלכלי הקשה במיוחד בממלכה ההאשמית וכי הן יגלשו גם למצרים, שגם בה החריף באחרונה המצב הכלכלי.

ממשל טראמפ שומר בינתיים על עמימות בנושא, אשר יידון ברחבה בפגישה הצפויה בין הנשיא טראמפ לבין ראש הממשלה נתניהו בחודש הבא.

תוכנית הפעולה הפלסטינית

ד"ר צאיב עריקאת, מזכ"ל הועד הפועל של אש"פ, הודיע בראיון שהעניק ב-27 בינואר לרשת CNN האמריקנית כי אש"פ יבטל את ההכרה בישראל, אם הנשיא טראמפ יחליט להעביר את השגרירות מתל אביב לירושלים. "אין מצב שנכיר בישראל שארה"ב טוענת שירושלים היא חלק ממנה, הסכם (אוסלו) ימות על ידי ישראל מכיוון שנתניהו החליט להרוג אותו" טען עריקאת. הוא הודיע גם כי בכוונת הפלסטינים לפנות לעצרת הכללית של האו"ם בדרישה להשעות את חברות ישראל באו"ם, עד שתציית לחוק הבינלאומי ולהחלטות מועצת הביטחון.

גם נושא "פיתרון שתי המדינות" מעסיק מאוד את הפלסטינים נוכח הדברים שאמר ראש הממשלה נתניהו בשבוע שעבר, כי הוא מציע לפלסטינים "מדינה מינוס" ולקראת הפגישה המדינית הראשונה שלו עם הנשיא טראמפ. העיתון "ראי אליום" טען ב-27 בינואר כי שליח ישראלי מיוחד ביקר בירדן וברמאללה ואף נפגש עם מחמוד עבאס והעביר מסרים ברורים וסופיים כי לא תקום מדינה פלסטינית וכי הסתיים הויכוח על פתרון שתי המדינות.

צאיב עריקאת התייחס לנושא זה ואמר כי אם הפלסטינים לא יוכלו להגשים את פתרון שתי המדינות, הם ידרשו זכויות שוות ואזרחות "במסגרת המדינה האחת שנוצרה בכוח, באמצעות ההתנחלויות של נתניהו, בנט וליברמן".

ברשות הפלסטינית מצפים עתה לפגישה של עבדאללה מלך ירדן המבקר בארה"ב עם הנשיא טראמפ, כדי שינסה לשכנעו להימנע מהעברת השגרירות האמריקנית לירושלים. הפלסטינים חוששים כי בינתיים ינסה השגריר האמריקני החדש בישראל, דיוויד פרידמן, להתחיל לעבוד מירושלים, כדי לקבוע עובדות בשטח, עד לפגישתו של ראש הממשלה נתניהו עם הנשיא טראמפ, בחודש פברואר.